ארפה עם בשר מפורק Arepa con carne mechada

כמה סיפורים אפשר לשמוע על ונצואלה? כל כך הרבה ובדר"כ לא בפן חיובי. חייבת להגיד שאחד הדברים שהכי עיצבו אותי כאדם היה לצאת מאזור הנוחות שלי כאן בארץ, לדבר בשפה אחרת ולחיות עם אנשים אחרים.

לצערי הרב אנחנו נתקלים כל כך הרבה באנשים עם דעות קדומות, זה מצחיק. כשהתחלתי את ההתמחות במדריד, הכרתי 3 בנות טורקיות והייתה בינינו כימיה מעולה. כשאמרנו כל אחת מאיפה היא הייתה מין שתיקה מביכה אבל אחר כך ראינו כל כך הרבה דמיון בינינו. יצאנו ביחד למסיבות והייתה אווירה סופר טובה, הבטחתי לבוא מתישהו לאיסטנבול! מקווה שבקרוב:)

לא יודעת למה פתחתי עם זה אבל רק רציתי להגיד שיש אנשים מדהימים בעולם והיופי זה השוני. יצא לי לעבוד עם ונצואלנים בבסקים ובמדריד. מסתבר שיש הרבה שברחו מהמדינה והיגרו לספרד. המצב שם ממש לא פשוט, שלטון דיקטטורי ועוני מחפיר. אז יום אחד הם החליטו להכין לאוכל צוות שני סוגי ארפה שהם הכי נפוצים.

Reina Pepiada- עוף מפורק עם אבוקדו ומיונז.

Carne Mechada- בשר מפורק.

חשבתי באותו רגע לעצמי…. וואווווווווווווווווווווווו!!!!
הארפה עשויה מתירס, מזכירה פיתה בצורתה. פריכה מבחוץ ונימוכה מבפנים ואיכשהו כל המילוי הזה עם הרוטב נספג וזה וואווו!!

הייתי חייבת להכין ארפה. כל פעם אני קונה מחדש את הקמח. זה דבר מדהים.

גם בספרד יש מלא מקומות שיש בהם ארפה. זה פשוט מאנץ' מעולה באמצע הלילה.

קצת על ארפה?

ארפה קיימת למעלה מ-3000 שנה ונפוצה בעיקר בונצואלה ובקולומביה. בונצואלה היא מגיעה בצורת פיתה פתוחה. כלומר, ממולאת והיא נאכלת בכל שעות היום בכל ארוחה.
בקולומביה בעיקר בדרום הגובל עם ונצואלה בדרך כלל כלחם בארוחת בוקר לעיתים ממולא בגבינה. קראתי קצת שיש ארפה גם בפנמה ועל בוליביה אבל לא מצאתי משהו כל כך ממשי. כשטיילתי בבוליביה לא נתקלתי בארפה, למרות שגם בפרו וגם בבוליביה יש כל כך הרבה סוגי תירס אז זה יכול להסתדר לי בראש.

מה הסיפור עם קמח Pan?

זה אולי המותג הכי נפוץ בקולומביה ובונצואלה. כל הרעיון שזה תירס לבן או צהוב שכבר בושל, התייבש ונטחן לאבקה ובגלל זה הוא נקרא Pre-cooked.
בארץ יש בדרך כלל קמח תירס אבל זה קמח מתירס שלא עבר שום תהליך. ניסיתי להכין את המתכון גם מקמח שנטחן ממש דק אבל התוצאה יבשה מאוד. ניתן במתכונים מסויימים להכין ארפה מתירס לבן לא מבושל, מים ומלח אבל לא ניסיתי.
ניתן להשיג קמח Pan בארץ בחנויות שמביאות חומרי גלם מהעולם. אני קניתי בכרם התימנים באחת הסמטאות של הכרמל.

כל מה שצריך זה רק קמח Pan, מים ומלח. כמובן שתוכלו גם להוסיף גבינה למסה וזה יהיה מהמם. דמיינו את זה נמס בפנים וואו. כנ"ל על חמאה אבל יותר התחברתי לגבינה.

אני בחרתי להכין Carne Mechada בשר מפורק. ממש לפני כמה ימים הכנתי גם תבשיל של שורט ריב "אסאדו" והיה לי נוזל בישול בטעם מדהים שהייתי חייבת לעשות איתו משהו. כמובן שניתן להמיר בציר ירקות או בקר.

איזה בשר לבחור?

אני השתמשתי באונטריב. בשר יחסית זול וטעים, ממוקם בין האנטריקוט לצוואר ונמצא בתנועה מרובה של הפרה שמזיזה את ראשה. תמיד חשוב להשתמש בבשר שנמצא באזור שבו השרירים פועלים כדי שהוא יתאים לבישול ארוך. יש עוד פירוט בנושא בפוסט הזה. תוכלו גם להמיר את האונטריב לבשר כתף, צוואר, שוק, חזה בריסקט(יותר רזה אני פחות אוהבת).

אז מה צריך?

לבשר:

600 גרם בשר אונטריב חתוך לקוביות (מלח ופלפל שחור מעל לפי הטעם)
כף וחצי רסק עגבניות
4-5 שיני שום פרוסות
3 כפות שמן זית
כפית מלח
בצל לבן גדול קצוץ לקוביות
רבע כפית פימנטון(פפריקה מעושנת מספרד) אם אין שימו פפריקה מעושנת או צ'יפוטלה חצי כפית
חצי כפית פפריקה מתוקה
רבע כוס של מיץ תפוזים סחוט(טרי)
רבע כפית אורגנו יבש
10 עלי אורגנו טריים
4 עגבניות קצוצות(לא חייב משהו אחיד זה גם ככה מתפרק רק שיהיו באותו הגודל פחות או יותר)
חצי ליטר ציר בקר/ ירקות(בבקשה אל תשימו מים)

לארפה:

עשיתי לפי המתכון של השקית אבל.. בעיני נכון יותר לשים את הקמח והמלח לפני המים ואז להוסיף מים בהדרגה עד שמגיעים למרקם הנכון.
2.5 כוסות מים
2 כוסות קמח Pan
כפית מלח
אופציונלי: גבינה מגורדת.

מלמעלה:

כוסברה קצוצה(10-15 עלים אפשר גם עם הגבעולים, רק לא עבים במיוחד)

אופן ההכנה:

לבשר:

מפזרים מלח ופלפל על הבשר וצורבים בסיר חם עד שיש צבע עם כף אחת של השמן זית במידת הצורך. (אם אין הרבה שומן בשר). תיזהרו שלא יהיה הרבה שמן, אנחנו רוצים צבע בבשר.

מייארד

לאחר שהבשר נצרב מכל צדדיו וקיבל צבע חום מלא בטעמי אוממי(מידע על אוממי בקישור נוסף), הצבע החום הזה מהצריבה משמעותי במיוחד לכל המשך ההכנה, אל תעשו בשר מכובס, (נקרא גם מייארד, יש מידע בפוסט הזה) .
בקיצור, תוציאו את הבשר לכלי בינתיים ותוסיפו את הבצל לסיר, אם אין מספיק שמן אז תוסיפו את שתי כפות השמן.

שימו לב כמה צבע קיבל הבצל מהמשקעים של הבשר בתחתית הסיר. לאחר כמה דקות של טיגון, מוסיפים מלח, שום ואורגנו טרי וממשיכים לערבב במשך דקה.

מחזירים את הבשר בחזרה לסיר וממשיכים לערבב עוד דקה נוספת. מוסיפים את התבלינים: פפריקה, פימנטון ואורגנו יבש ורסק עגבניות ומערבבים כ-2 דקות כדי שהבשר יתקרמל עם הרסק והארומות של התבלינים ייפתחו.

מוסיפים את העגבניות ומערבבים. לאחר דקה מוסיפים את מיץ התפוזים ואז מכסים בציר ומנמיכים את האש להכי נמוך שיש ומכסים במכסה. מבשלים ל-5-6 שעות. פותחים את המכסה ובודקים שהבשר התרכך. מפרקים את הבשר כשהוא קר ומשאירים עם הרוטב.

כשרוצים לאכול פשוט מחממים במחבת בעדינות.

ארפה:

שמים את הקמח ואת המלח(ואת הגבינה אם הוספתם), מוסיפים מים בהדרגה. שימו לב שלא תמיד צריך את כל הכמות. תערבבו עם היד עד שתקבלו מסה אחידה. לא רטובה מדי ולא מתפוררת. ממש במרקם של פלסטלינה. נוחה לעבודה. אם חסר קמח תוסיפו, אם חסר מים תוסיפו. תיצרו כדור ותכסו אותו בניילון או מגבת למשך 5 דקות. חשוב שהמסה לא תתייבש לכם.

יוצרים מעין פיתות מהמסה. שימו לב שאמורות לצאת 8 מהכמות הזאת. אל תעשו אותן עבות מידי אבל גם לא דקות מדי. אם יש סדקים, תסגרו אותם עם יד רטובה(בעדינות)

את הארפה תמיד צורבים במחבת שטוח, אפשר גם ברגיל, או על פלאנצ'ה או מחבת פסים. שימו לב שצריך לשמן עם נייר סופג את המחבת או הפלאנצ'ה ולחמם לחום נמוך- בינוני במשך 2-3 דקות.

שימו לב לצליל שצריך להיות כשצרבתם ארפה.

צורבים את הארפה 5 דקות מכל כיוון.

כשהיא מוכנה מוציאים, חותכים בעדינות באמצע עם סכין שיניים וממלאים בבשר. אני פיזרתי גם כוסברה קצוצה מלמעלה.

בתיאבון!!!!

קבלו את התוכן שלי למייל

2 Comments

  1. איך יודעים שהארפה מוכנה?

    • היא צריכה להיצרב על אש נמוכה- בינונית למשך 3 דקות מכל צד.
      יהיו סימני חריכה והיא תקבל קראסט, כשחוצים אותה היא עדיין תהיה טיפה לחה

Leave a Comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*