מה זה בכלל הקונפי הזה?
כמה פעמים אנחנו נתקלים בשם קונפי ולא מבינים מה הוא אומר. אני זוכרת כשהתחלתי לבשל במטבחים מקצועיים, היו מספרים לי שלוקח שעות לבשל שום קונפי בטמפ' נמוכה מאוד, ובכן, מדובר בשטויות. כל התהליך לוקח בלחץ 20-30 דק', תלוי בכמות השום שאתם מכינים.
לקונפי יש שתי משמעויות:
הראשונה- בישול בשומן בטמפרטורה נמוכה: שומן אווז, שומן של כבד אווז, חמאה מזוקקת, שמן זית, שמן קנולה, גי או סמנה ועוד.
השניה- בישול בסוכר בטמפרטורה נמוכה: קונפיטורה, ריבה.
למה בכלל נוצר הקונפי ולמה הוא טוב?
קונפי התחיל מתוך צורך לשמר חומרי גלם. תחשבו שחיי המדף של חומר גלם מסויים מתארכים כאשר הוא מכוסה בשומן או בסוכר. מה גם שכשמטגנים משהו בטמפרטורה גבוהה, מאבדים ארומות של אותו חומר גלם. מה גם שאם תעשו קונפי עם שמן זית או שמן אתרי אחר(שמן שפחות מתאים להישרף בטמפרטורות גבוהות, חוץ מבספרד) תקבלו טעמים מרירים ושרופים(לא תמיד אבל זה עלול לקרות).
הערות:
חומרי גלם:
*ממליצה לכם להשתמש בשום קלוף, זה יחסוך לכם המון זמן במטבח.
*שום קונפי זה מאוד פריסטייל, אם אין לכם מרווה, שימו רק טימין ולהפך ואותו הדבר לגבי זרעי כוסברה/ שאטה/ פלפל אנגלי וכו'.
אופן ההכנה:
*אם יש לכם שן שום ענקית, עדיף לחצות אותה לאורכה כדי שזמן ההכנה יהיה שווה לשאר השיניים.
* כל הרעיון הוא לשים בסיר את השום ועשבי התיבול ורק אז לכסות בשמן. כך תדעו באמת כמה שמן צריך. אל תיבהלו מהכמות, אחרי שתסיימו את השום תוכלו להשתמש בשמן להכנת חביתות, פסטות, רטבים וכו'.
אופן אחסון:
* את השמן יש לשמור בצנצנת או קופסא אטומה ונקייה. כאשר השמן מכסה באופן מלא את השום. את השום יש להוציא בעזרת כפית נקייה ולא לגעת בשום אופן עם ידיים או כלים לא נקיים. השום נשמר זמן רב וזאת מאחר והשמן מכסה אותו ומונע ממנו להתחמצן.
שום קונפי
Equipment
- סיר
- קערה
- סכין קטנה
- כיריים/ אינדוקציה
Ingredients
שום קונפי:
- 30-40 שיני שום טריות מקולפות ללא עוקץ (יש לקטום אותו)
- 2-3 ענפי טימין טרי
- 2 ענפי מרווה טרייה
- 2-3 יח' עלי דפנה
- עד כיסוי שמן זית איכותי / 1:1 שמן זית ושמן חמניות/ זרעי ענבים
אופציונלי: חצי כפית זרעי כוסברה, 3-4 יח' פלפל אנגלי, 2 יח' שאטה שלמה מיובשת
Instructions
אופן ההכנה:
- קוטמים את העוקץ של השום בעזרת סכין קטנה ומעבירים את השום הקטום לסיר
- מוסיפים עשבי התיבול ומכסים בשמן זית/ בתערובת השמנים ביחס של 1:1 (אותה כמות של שמן זית מול השמן השני) מדליקים את האש ללהבה הכי נמוכה שיש. שימו לב! יש להקפיד לא להביא את השום לרתיחה אבל אין בעיה שיהיו בועות קטנות.
- מערבבים בין לבין, כל התהליך לוקח חצי שעה או יותר. אתם תראו שלאט לאט השום יתרכך אך לא יקבל צבע ויהיה ריח מטורף בכל הבית של שום. כשהשום מרגיש לכם רך, קחו עם כפית שן שום(עדיף את ההכי גדולה), כמובן בלי השמן ותטעמו ותראו אם חסר מלח ומה המרקם שלה.
- אתם אמורים בלי מאמץ למעוך את השום עם הכף. כשהשום מוכן, כבו את האש והעבירו לקופסא או כלי כלשהו עם מכסה. אם זו צנצנת, עקרו אותה קודם. יש הסבר על עיקור בפוסט החמוצים.
- שמרו במקרר מכוסה בשמן, כל פעם שתרצו לקחת קחו עם כף או כפית נקיות והקפידו שהשמן יכסה את השום.שימו לב! כל עוד לא תגעו בידיים, השום יישאר כמו שהוא ולא יתקלקל. אם תגעו בידיים חשופות, השום יכול להחמיץ או להתקלקל.
- כאשר השום נגמר ונשארתם עם השמן, שמרו אותו במקרר. תקבלו שמן סופר ארומטי וטעים. מומלץ לשים בפיצות, חביתות, איולי, פסטות, רטבים, מרקים ועוד. תהנו
היי עדן,
למה בעצם לשים גם שמן קנולה ולא רק זית? זה לא פוגם בשימושים שלו אחר כך?
היי שרון,
ניתן להשתמש ב100% שמן זית או חצי חצי.
שמן זית זה לא דבר זול אז המלצתי על חצי חצי.
כמובן שניתן להשתמש שוב, מה שקורה כאן זה בישול בתוך השמן בטמפ' מאוד נמוכה שעדיין מאפשרת השמנים האתריים לא יישרפו והארומות נשמרות.