יפן היא חד משמעית המדינה הכי טובה שאי פעם ביקרתי בה. אני לא יכולה להפסיק לחשוב עליה. החיים שלי השתנו, טסתי לחלל וחזרתי ממנו ואני לא מבינה מה אני עושה כאן. כל אדם שאוהב אוכל צריך לטוס לשם ובהצלחה לכם לחזור לאכול דגים כמו פעם. גם בשר. יש משהו באוויר ביפן שהופך את האוכל לטעים במיוחד. הכל כל כך מוזר, שונה וחמוד ! הדיוק, הניקיון, הטעמים והאנשים, אני יכולה להמשיך עם הקומפלימנטים עד שנה הבאה. טיילתי ביותר מ40 מדינות עד אמצע שנות ה20 שלי ועדיין זו המנצחת שלי. עד אז התחשק לי להיזכר באותו יום בעיירה נארה כשעצרנו לצהריים במקום רנדומלי שמצאתי ותוך 5 דקות שאבנו הכל. לא האמנתי איך מנת אורז, עם חביתה ודמי גלאס יכולה להיות כל כך טעימה. אני מורידה את הכובע מכמה שזה פשוט וטעים. גם את המאכלים הפשוטים ביותר צריך לדעת להכין וכשהם מושלמים, לא צריך יותר כלום.
לפני כמה זמן אחד העוקבים כתב לי איזו מחבת צריך בשביל אומלט טוב ואיך להכין? שלחתי לו סרטון של אומלט יפני. בתכלס כולנו מכירים חביתה צרפתית פלאפית וזה אלוהי, בעיקר כשהיא חצי רכה כזו. לעומתה אומלט יפני נחתך במרכז ונעשים קיפולים עדינים לאחר ערבובים מהירים והכל נשפך. זה האומלט הכי טעים שאכלתי בחיי. אוממי מטורף עם הדמי גלאס וזו מנה לילדים במקור. הלוואי שהייתי ילד יפני, באמת.
מצרפת לינק לסרטון הכנה מאוד מעניין
מה זה אומורייס?
פירוש השם הוא הכלאה בין שני מאכלים: אומלט ורייס- אורז. למנה השפעות מערביות והיא נחשבת למאכל יחסית מודרני מתחילת המאה ה20. המאכל מזוהה עם ילדים שחוזרים מבית הספר ולעיתים משלב בתוכו קטשופ. אני באופן אישי פחות מתחברת לגרסה עם הקטשופ ומעדיפה את זו עם הדמי גלאס.
דמי גלאס הוא ציר בקר מצומצם ביחד עם עגבניות ויין אדום. לעיתים מכניסים לתוכו קמח ע״מ להסמיך את הרוטב.
למה זה כל כך קשה?
זו חתיכת טכניקה שתלויה בטמפ׳, עבודה זריזה ותנועות ידיים. אם אתם מתקשים אפשר פשוט להכין אומלט רך מבלי לסגור אותו. הקושי העיקרי הוא לאטום וליצור צורה שתיחתך ותיפתח מעצמה לשני הכיוונים. קל מאוד לייבש את האומלט ולכן צריך לעבוד מהר ולהוריד את הטמפ׳ בזמן.
גם לי לקחו לא מעט נסיונות עד שהצלחתי. הסתכלתי על כל כך הרבה יפנים מכינים אומלט ואכלתי כל כך הרבה אומלטים השבוע. זה המאכל הכי מלמד שהיה לי לאחרונה.
הערות:
האמת שיש כל כך הרבה הערות חשובות והסיכויים שתצליחו בפעם הראשונה הם לא גבוהים. מה שכן זה טעים בכל מצב גם כשזה לא מצליח. כותבת לכם ואוכלת את השאריות של הטסט הראשון.
אופן ההכנה:
אומלט-
*צריך לחמם מראש טוב טוב את המחבת. תשתמשו רק בנון סטיק.
*תעבדו על אש בינונית-גבוהה ואל תפסיקו לערבב, רק כשהגעתם למצב רך ותרצו לקפל אפשר להוריד את האש לנמוכה.
*חשוב לשמן כמו שצריך.
*אסור לתת לאומלט יותר מדי זמן על האש כדי שלא ימשך להיעשות יתר על המידה.
*נקשקש את הביצים מבחוץ כלפי פנים
*עם הזמן הבנתי שאין צורך לסנן את הביצים, אפשר פשוט לקשקש טוב טוב את הביצים עד לקבלת מסה הומוגנית.
פרייד רייס:
*אני אוהבת לצרוב את הירקות ואת העוף בנפרד כדי לא לייבש את העוף, להשחים אותו וכן לרכך את הירקות.
*תפקידו של הדמי גלאס הוא לתת אוממי ועומק למנה אסור לוותר על זה.
*אני משתמשת באדממה קפוא, מחממת מעט ומרוקנת את התרמילים.
*הנתח הכי מתאים כאן הוא פרגית, פחות סיכויים להתייבשות.
דמי גלאס:
*בציר הבקר שלנו נצרוב בשר עם ירקות: בצל, גזר וסלרי ובמקביל נשחים עצמות ברך עם רסק עגבניות. מצרפת יחד ומוסיפה ראש שום, יין אדום ומכסה במים עד שמקבלים טעם עמוק של בשר. את אותו הציר אני מצמצמת ומסיימת עם חמאה. פירוש השם הוא: חצי מזוגג.
*הרוטב מבוסס במקור על רביכה, אני פחות מתחברת ולכן אני מוסיפה חמאה ומעט קורנפלור במידת הצורך. רטבים אובר סמיכים מזכירים לי חדר אוכל של צבא. זהו אמרתי את זה.
חומרי גלם:
*כל פטריה תעבוד כאן, התפקיד שלה הוא לתת אוממי.
*גם אורז עגול יעבוד כאן טוב. תעבדו לפי הוראות היצרן.
אופן אחסון ושמירה:
*תוכלו לשמור את הפרייד רייס עד 3 ימים. במקור האורז הוא אורז שאריות.
*את האומלט תוכלו לשמור במקרר אם כי כשהוא טרי באותו הרגע הוא הכי טעים.
*דמי גלאס יישמר במקרר גם אחרי צמצום עד 3 ימים.
*ניתן להקפיא את הציר אחרי שהכנתם.
איך מכינים אומורייס יפני
Equipment
- 1 קרש
- 1 סכין
- 1 מחבת
- 1 מחבת נון סטיק
- 1 צ׳ופסטיקס ארוכים
- 1 לקקן
- 1 קערה או כלי לאורז
Ingredients
אורז: (יוצא סה״כ באזור ה360 גרם, כל מנת פרייד רייס היא 180 גרם אורז)
- 1 כוס אורז סושי (180 גרם)
- 200 גרם מים
פרייד רייס:
- 3 כפות שמן נייטרלי
- 1 יח׳ בצל לבן בינוני קצוץ לקוביות קטנות
- 1 חופן פטריות ארינג׳י/ שימג׳י/ פורטובלו קצוצות בסכין לקוביות
- 1 יח׳ גזר קצוץ לקוביות קטנות מאוד
- 3 כפות פולי סויה (אדממה)
- 1 קורט מלח דק
- 250 גרם פרגית עוף חתוכה לקוביות
- לפי הטעם מלח
- לפי הטעם פלפל שחור
- 1-1.5 מצקות דמי גלאס
- 1 כף סויה
- אופציונלי קורט MSG
אומלט: *מחבת נון סטיק* כמה שיותר חדש* קוטר 20-22 ס״מ
- 2 כפות שמן
- 4 יח׳ ביצי חופש L
- לפי הטעם מלח
- 1-2 כפות שמנת מתוקה 38%
הגשה:
- חצי מצקת דמי גלאס מצומצם
- קורט פטרוזיליה מיובשת
דמי גלאס- *בהערות*
Instructions
מתחילים מהאורז:
- מכינים את האורז כמו אורז סושי אך ללא תחמיץ. שוטפים אותו טוב טוב בקערה עם מים, כאשר משפשפים את האורז עם הידיים כדי להוציא את העמילן ובכל פעם מסננים את המים. חוזרים על הפעולה 4 פעמים ומעבירים לייבוש במסננת למשך 15 דקות לפחות. *אפשר כמובן להשתמש באורז עגול או בכל אורז אחר שנשאר לכם מאתמול*
- מעבירים לסיר קטן את האורז ומכסים במים שכתובים במתכון. מדליקים את האש ומערבבים לסירוגין. מביאים לרתיחה, מכסים במכסה ומורידים את האש לנמוכה ביותר למשך 10 דקות. לאחר מכן מכבים את האש ומשאירים את האורז מכוסה בסיר מבלי לפחות לעוד 12 דק׳. פותחים את המכסה ופותחים עם לקקן או מזלג. מעבירים למגש ע״מ שיתקרר. *ניתן להכין ערב קודם*
דמי גלאס:
- נצמצם את הציר עד שהוא ממש טעים לכם. נוסיף קוביות חמאה קרות וגם ניקח מעט מהציר ונערבב עם כפית קורנפלור ונחזיר. נערבב את המחבת ונטעם שטעים לנו. *פירטתי בהערות הציר מבוסס על חתיכות בשר, עצמות, ירקות: בצל, גזר, סלרי ושום, רסק עגבניות ויין לבן. ניתן להעמיק עם אצות קומבו/ פטריות מיובשות.
פרייד רייס:
- מחממים מחבת עם שמן ומוסיפים בצל, פטריות, גזר, אדממה וקורט מלח. כאשר הבצל הפך לשקוף נוציא לכלי נפרד. נוסיף את הפרגית ונתבל במלח ופלפל. נשחים מעט ונחזיר את הירקות. נוסיף את האורז(תוכלו לחלק את הכמות לחצי או להוסיף מהאורז) ונערבב עם הלקקן. נתבל בדמי גלאס ובסויה ונקפיץ מעט. נוסיף מעט MSG ומלח אם יש צורך.
אומלט:
- נטרוף את הביצים בקערה עם מטרפה, נוסיף קורט מלח ושמנת ונעביר למסננת. נחמם בינתיים מחבת נון סטיק איכותית למספר דקות על אש בינונית-גבוהה. נשמן אותה מכל הכיוונים. נשפוך את תערובת הביצים הטרופות למחבת ונתחיל במסע ערבוב וסחרור עם צ׳ופסטיקס תוך נענוע של המחבת ללא הרף. מבחוץ כלפי פנים ואז כשיש לכם מקושקשת והחביתה עדיין רכה, נעבור ללקקן ונתחיל לקפל את החביתה מהצד הקרוב אלינו לרחוק. בשלב זה תוכלו לתת מעט זווית מהצדדים כדי ליצור את הצורה האייקונית האובלית. נקפיץ את המחבת פעמיים וניתן מכה על היד שמחזיקה את המחבת ע״מ שהקצה יתקפל מעט פנימה. נתפוס עם לקקן ונהפוך את האומלט. *אם זה מסובך עם המחבת וההקפצות הייתי ממליצה לקפל ידנית את האומלט ולוודא שאין בו חורים.
הגשה:
- נסדר את הפרייד רייס בתוך קערה ונהפוך/ תבנית של אומורייס. נעביר בזהירות את האומלט מהמחבת אל מעל הפרייד רייס.נחתוך עם סכין קטנה וחדה לאורך האומלט עד שזה ייפתח, נשפוך דמי גלאס ונפזר מעט אבקת פטרוזיה. בתיאבון. לא תדעו להסביר לעצמכם כמה זה טעים.
מתכונים קשורים לנושא:
*ביף וולינגטון
*גיוזה 2.0
*גיוזה עוף/טבעוני פטריות
*קריספי רייס עם טונה טרייה
*פנקייק יפני
*המלצות לטיול ביפן 1
*המלצות לטיול ביפן 2
*לחם שוקופאן
*קארי יפני
*סשימי ברוטב הדרים וואסבי טרי
*באן דג מטוגן עם איולי יוזו ובצל מוחמץ